Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Μια νέα σημαντική έκδοση από τις εκδόσεις Α/συνεχεια: Καρλ Μαρξ, Grundrisse (Γενική Εισαγωγή – Επιλογή)

Το 1982 οι εκδόσεις Α/συνεχεια ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους με την έκδοση της «Εισαγωγής» των Βάσεων Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας (Grundrisse). Η συγκεκριμένη έκδοση, ως αφετηρία του εγχειρήματος, δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαία. Όπως δεν είναι τυχαία και η συνέχεια το 1983: τη χρονιά αυτή γίνεται η δεύτερη έκδοση της «Εισαγωγής», αλλά και η πρώτη έκδοση της Εκλογής από τις Grundrisse, που περιλάμβανε τα αποσπάσματα εκείνα από τις Grundrisse τα οποία κυρίως αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο επαναστατικό κίνημα –και όχι μόνο– της Δυτικής Ευρώπης κατά την εικοσαετία 1960-1980.


Αυτές οι εκδόσεις κειμένων του Μαρξ, εκτός από το ότι τα παρουσίασαν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, ανέδειξαν ταυτόχρονα το σημαντικό μελετητικό και μεταφραστικό έργο του Γιάννη Χοντζέα. Στις εισαγωγές των δυο εκδόσεων (1982 και 1983), αλλά και στην ανέκδοτη μέχρι σήμερα εισαγωγή για την «Εισαγωγή» που περιλαμβάνουμε στην παρούσα έκδοση, ο Γιάννης Χοντζέας δίνει ξεκάθαρα το στίγμα του δύσκολου εγχειρήματος: Οι Grundrisse αποτέλεσαν το εργαστήρι της συγγραφής του Κεφαλαίου, αλλά επιπρόσθετα πραγματεύονται ζητήματα που δεν στάθηκε δυνατό να περιληφθούν στο Κεφάλαιο. Κάτι που βρίσκεται στον αντίποδα των προσπαθειών ποικίλων «αναγνώσεων» που έγιναν την εποχή της παλινόρθωσης για την αντιπαράθεση του Μαρξ των Grundrisse στον Μαρξ του Κεφαλαίου. Ο Χοντζέας αντιπαρατίθεται σε αυτές τις απόψεις, επιλέγοντας τα κομμάτια εκείνα των Βάσεων που προκάλεσαν τις μεγαλύτερες συζητήσεις, προβάλλει τις βασικές έννοιες που πραγματεύεται ο Μαρξ στο έργο αυτό, παρουσιάζει τις περιπέτειες των Grundrisse από τη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς και την πολλαπλή τους εκμετάλλευση ώστε να αποσυνδεθεί και να αντιπαρατεθεί η σκέψη των Grundrisse σε εκείνη του Κεφαλαίου.
Σήμερα, σε συνθήκες που η οικονομική κρίση ταρακουνάει το παγκόσμιο οικοδόμημα και καταδεικνύει την ήττα των νεοφιλελεύθερων οικονομικών θεωριών, αυξάνονται κατακόρυφα οι πωλήσεις των έργων του Μαρξ, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, ενώ το Κεφάλαιο γίνεται το σύγχρονο best seller! Ο Μαρξ, μέγας αναλυτής του καπιταλισμού, ξαναανακαλύπτεται για να «απαντήσει» στα νέα κρισιακά φαινόμενα. Και φυσικά αποσιωπάται τεχνηέντως ο Μαρξ κριτής αυτού του συστήματος και επαναστάτης.

Με τις παραπάνω σκέψεις, και καθώς οι δύο προηγούμενες –ιστορικές πλέον– εκδόσεις είναι προ πολλού εξαντλημένες, προχωρήσαμε σε μια νέα επιμελημένη, κοινή έκδοση τους.


Grundrisse (Γενική Εισαγωγή – Επιλογή)
Μετάφραση-επιμέλεια: Γιάννης Χοντζέας
248 σελίδες 
τιμή: 13 ευρώ 
ISBN: 978-960-6625-12-1


Τα βιβλία μπορείτε να τα βρείτε στο πολιτικό - πολιτιστικό στέκι "Σήματα Καπνού"στην οδό Σωκράτους 6 (κάθετη στην Αμύντα, πίσω από τη Δημοτική Αγορά) και στα βιβλιοπωλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου